30-05-2010

Groene peper burger

Vegetarische groene peper burger van seitan

 

Recept voor seitan, een vegetarische vleesvervanger. Seitan kun je gemakkelijk zelf maken. Hier vind je vele recepten, voor seitanburgers, vegetarische gehaktballen, kroketten, bitterballen, schnitzels en nog veeeeeeeel meer.

Dit recept is beschermd met auteursrechten. Het is niet toegestaan dit recept over te nemen op een website of te publiceren in een boek of anderszins te verspreiden. Als je dit recept wilt doorgeven, geef dan de link naar deze pagina door. Dit recept wordt voortdurend verbeterd, gebruikers geven tips door. Deze tips komen ook op deze pagina.

Seitangehakt is zeer geschikt om burgers of ballen van te maken. Een echte stevige bal is moeilijker dan een platte burger. Tenzij je er veel bloem en/of paneermeel bijdoet, heeft het gehaktmengsel de neiging om in de pan ineen te zakken.

Benodigdheden:

 • Seitangehakt van 1 kg bloem
 • 75 gram kikkererwten
 • 75 gram Groene peper korrels. Deze zijn verkrijgbaar in blikjes, maar daar zit vaak veel te veel in. Je kunt de korrels in een zeef gooien en laten uitlekken. Daarna kun je ze in een diepvrieszakje doen en invriezen.
 • 100-150 gr. paneermeel of 10-15 fijngewreven beschuiten
 • 125 gram boter of kokosolie. Je kunt hiervoor beter geen vloeibaar vet gebruiken. Kokosolie heeft een vrij hoog smeltpunt en is bij kamertemperatuur een vast vet.
 • 2 eieren
 • 2 theelepels zout (of naar smaak)
 • 1 theelepel korianderzaad
 • 1 theelepel karweizaad
 • 1 theelepel gemberpuree
 • 1 theelepel knoflookpuree

Bewerking

seitan/gehakt_eieren.jpg
seitan/seitangehakt.jpg
seitan/burgers_in_pan.jpg

Pureer de kikkererwten. (Kikkererwten in blik zijn niet altijd handig. Gedroogde kikkererwten kun je in een grote hoeveelheid bereiden, verdelen in een aantal diepvrieszakjes en dan invriezen. Dan kun je ze naar behoefte gebruiken. Dan kun je bijvoorbeeld een hand kikkererwten (of andere bonen) meebakken met rijst.)

Doe het Seitangehakt , de kikkererwten, de boter of kokosolie en de eieren in de mengkom van je keukenmachine en maak hiervan een glad mengsel. Voeg paneermeel of fijngewreven beschuit toe, totdat een stevig deeg ontstaat. Voeg de kruiden en het zout naar smaak toe en meng dit door het deeg.

Voeg als laatste de groene peper korrels toe en meng ze door het deeg.

Koel het deeg in de koelkast. Hierdoor stolt de boter of kokosolie en wordt het deeg stijver.

Maak van het deeg ballen of platte schijven en bak ze in de koekenpan. Je kunt ze ook frituren als een soort bitterballen. Of je kunt het gehaktmengsel in bladerdeeg of wrijfdeeg verpakken en er een soort sauzijzenbroodje van maken.

Andreas Firewolf

Ik doe niet mee met anti-sociale media

Ik doe niet mee met facebook, twitter en dergelijke rotzooi vanwege de voortdurende privacy-schendingen en het anti-sociale gedrag van dit soort anti-sociale media. Anti-sociale media bevorderen autistisch en narcistisch gedrag.

Commentaar formulier

Gebruik dit formulier UITSLUITEND om te reageren op de inhoud van deze pagina of op de commentaren van anderen. Voor contact of om feedback te geven klikt u op:

 

Naam:

Vul uw internet-naam in. Deze naam kan worden gepubliceerd.

Email:

Indien u persoonlijk antwoord wilt, vul dan uw email-adres in. Dit adres wordt niet gepubliceerd of verkocht aan databases.

Commentaar:

  
 
    

Resterend aantal tekens: 5000

Antispam:

Wat is negentien min 6

 

 

Lettergrootte
1   2   3   4   5  
Contrast
normaal
reclame/nula_1000.gif
reclame/succes2.gif