28-05-2011

Bosbessen / rode bessen kokosroom

Room, vla of pudding op basis van kokosmelk en fruit

Momenteel is onze tuin 660 vierkante meter. Hierop hebben we twee appelbomen (karmijn, rode van boskoop), een jutteperenboom, een pruimenboom, twee hazelnoten en een walnoot. Daarnaast tien bosbessenstruiken, vijf bramenstruiken, een rij van vijf meter frambozen, vier kruisbessenstruiken, drie zwarte bessenstruiken, twee rode bessenstruiken, twee witte bessenstruiken, vijf druiven, een loganbessenstuik en een jostabessenstruik. En heel veel aardbeien.

In 2009 oogsten we ruim 170 kg fruit, in 2010 150 kg. In 2011 verwachten we richting 200 kg.

Daarnaast oogsten we jaarlijks heel wat kilo's pompoen, courgette, paprika, peper, tomaat, pastinaak, rode biet, en veel bladgroenten.

In de toekomst denken we aan een groter stuk land, bijvoorbeeld een paar duizend vierkante meter in Duitsland. In Nederland wordt veel grond al snel onbetaalbaar.

Nu kunnen we nog niet onze eigen energie opwekken. Met meer grond moet dat wel mogelijk zijn. We oogsten al voldoende fruit. Om voldoende groente te kunnen oogsten en ook aardappelen te kunnen kweken, hebben we meer grond nodig.

In de zomer oogsten we meer fruit dan we kunnen opeten. Dat gaat voor een groot deel in de diepvries. Van dit bevroren fruit kun je perfect roomijs, vla, pudding en vulling voor gebak maken.

Voor dit recept gebruikte ik bevroren fruit. Dit kun je gemakkelijk heel fijn malen in de blender. Het fijnmalen gaat beter, als je het bevroren in de blender gooit.

Mocht je een championsjuicer hebben, kun je het bevroren fruit hiermee vermalen. Dan komt de fruitpulp uit de machine als een worst van fruitpulp.

Koemelk of kokosmelk ?

Veel mensen zijn allergies voor koemelk. Zelf heb ik daar geen last van, maar waarom zou je koemelk gebruiken als kokosmelk een beter resultaat geeft? Over het algemeen is kokosmelk gezonder dan koemelk. Daarom gebruiken we in onze recepten liever kokosmelk dan koemelk. In veel recepten kun je de kokosmelk vervangen door koemelk.

Ingredienten:

 • 400 ml kokosmelk
 • 300 gr bosbessenpulp
 • 300 gr rode bessenpulp
 • Variaties:
  Vervang het fruit. Zie onder. Pas eventueel de hoeveelheid suiker aan.
  • 700 gr frambozen
  • 600 gr bosbessen en bramen
  • 600 gr bosbessen en carnberries
  • 500 gr mango
  • 700 gr banaan
  • 600 gr kruisbessen
  • 600 gr frambozen en zwarte bessen
 • 4 eidooiers
 • 50 gram maizena
 • 150 gr rietsuiker
 • Optioneel: citroensap en/of een beetje zout, afhankelijk van het gekozen fruit. In combinatie met banaan kun je ook een half vanillestokje fijnmalen samen met kardamon en kaneel en deze toevoegen.

Room, vla of pudding ???

Als je minder maizena gebruikt, wordt het eindresultaat dunner. Zo kun je een heerlijke vruchtenvla maken. Meer maizena maakt het eindresultaat stijver. Zo kun je een stevige pudding maken.

Het bovenstaande recept levert meestal een stevige vulling voor taart, gebak, puddingbroodjes, etc. Je kunt er ook beschuitjes mee bestrijken (lekker dik), vruchten op leggen en afmaken met slagroom.

Je kunt de room ook in een schaaltje scheppen, stukjes fruit er op en wat slagroom.
food/toetje_room_mango.jpg
Op de foto gaat het om frambozen-kokos-room met stukjes mango en slagroom. Een heerlijk en zeer gezond dessert.

Bereiden:

 • Maak de maizena aan met klein beetje kokosmelk. Roer met een vork de maizena heel goed door de kokosmelk (of water). Er mogen geen klontjes in zitten.
  food/maizena.jpg
  Voeg de eidooiers toe
  food/maizena_eidooier.jpg
  en kluts deze door het maizena mengsel.
  food/maizena_eidooier2.jpg
 • Doe de fruitpulp, de rest van de kokosmelk en de suiker in een pan en zet deze op het vuur. Ik plaats meestal een plaatje tussen het vuur en de pan om aanbranden te voorkomen.
  food/kook_kokos_bessen.jpg
  Roer af en toe in de pan tot een gladde kokende massa ontstaat.
  food/kook_kokos_bessen2.jpg
  Breng de massa op smaak met citroensap, suiker en (een beetje) zout indien nodig. In het bovenstaande recept zitten rode bessen, die van zichzelf vrij zuur zijn. Zou je mango gebruiken, dan kan wat citroensap de smaak verbeteren. Soms is een klein beetje zout nodig, soms is extra suiker nodig, als de massa te zuur is.
 • Roer maizena-eidooier mengsel nog eens goed door en giet dit mengsel langzaam door het kokende mengsel terwijl je het goed blijft roeren.
  food/bessen_kokos_room.jpg
  Het is noodzakelijk dat het even goed kookt, hierdoor verdwijnt de smaak van de maizena.

Ik doe niet mee met anti-sociale media

Ik doe niet mee met facebook, twitter en dergelijke rotzooi vanwege de voortdurende privacy-schendingen en het anti-sociale gedrag van dit soort anti-sociale media. Anti-sociale media bevorderen autistisch en narcistisch gedrag.

Commentaar formulier

Gebruik dit formulier UITSLUITEND om te reageren op de inhoud van deze pagina of op de commentaren van anderen. Voor contact of om feedback te geven klikt u op:

 

Naam:

Vul uw internet-naam in. Deze naam kan worden gepubliceerd.

Email:

Indien u persoonlijk antwoord wilt, vul dan uw email-adres in. Dit adres wordt niet gepubliceerd of verkocht aan databases.

Commentaar:

  
 
    

Resterend aantal tekens: 5000

Antispam:

Wat is 15 plus achtentwintig

 

 

Lettergrootte
1   2   3   4   5  
Contrast
normaal
reclame/nula_1000.gif
reclame/CirkelHoog.gif