01-01-2010

Seitan gehakt

Malen in de vleesmolen

 

Recept voor seitan, een vegetarische vleesvervanger. Seitan kun je gemakkelijk zelf maken. Hier vind je vele recepten, voor seitanburgers, vegetarische gehaktballen, kroketten, bitterballen, schnitzels en nog veeeeeeeel meer.

Dit recept is beschermd met auteursrechten. Het is niet toegestaan dit recept over te nemen op een website of te publiceren in een boek of anderszins te verspreiden. Als je dit recept wilt doorgeven, geef dan de link naar deze pagina door. Dit recept wordt voortdurend verbeterd, gebruikers geven tips door. Deze tips komen ook op deze pagina.

Seitan kun je na het koken of na het roken fijnmalen in een gehaktmolen. Dit kun je ook doen met rauwe seitan, maar deze gaat dan na het malen weer aan elkaar kleven. Wanneer je gehakt van rauwe seitan verwerkt tot burgers, geeft dit een iets steviger beet. Het is lekkerder, maar moeilijker te verwerken.

Van het seitangehakt kun je ondermeer maken:

Benodigdheden:

  • Gehaktmolen
  • Seitan

Bewerking

seitan/gekookt_gehaktmolen.jpg
seitan/gerookt_gehaktmolen.jpg

Snijdt de seitan in stukken, die in je gehaktmolen passen en maal ze fijn.

Wij gebruiken een Lurch Fleischwolf, een met de hand bediende vleesmolen. Stevig en gemakkelijk schoon te maken. Als je de vleesmolen alleen voor seitan gebruikt, is een hand bediende molen goed. Als je een keukenmachine hebt waar je hulpstukken voor kunt bijkopen, kijk dan eens of je een vleesmolen als hulpstuk kunt kopen.

Als je gekookte seitan gebruikt, is het gehakt vrij nat. Je kunt het dan in een ovenschaal of op de bakplaat verspreiden en in de oven laten drogen. Als je er daarna burgers of gehaktballen maakt, hoef je er minder paneermeel of bloem bij te gooien om een stevig mengsel te krijgen.

Je kunt de gekookte seitan ook eerst roken. Hierdoor wordt de seitan droger en je krijgt een rooksmaak aan de seitan. Dit is heel lekker in seitanburgers.

Andreas Firewolf

Ik doe niet mee met anti-sociale media

Ik doe niet mee met facebook, twitter en dergelijke rotzooi vanwege de voortdurende privacy-schendingen en het anti-sociale gedrag van dit soort anti-sociale media. Anti-sociale media bevorderen autistisch en narcistisch gedrag.

Commentaar formulier

Gebruik dit formulier UITSLUITEND om te reageren op de inhoud van deze pagina of op de commentaren van anderen. Voor contact of om feedback te geven klikt u op:

 

Naam:

Vul uw internet-naam in. Deze naam kan worden gepubliceerd.

Email:

Indien u persoonlijk antwoord wilt, vul dan uw email-adres in. Dit adres wordt niet gepubliceerd of verkocht aan databases.

Commentaar:

  
 
    

Resterend aantal tekens: 5000

Antispam:

Wat is negentien min 6

 

 

Lettergrootte
1   2   3   4   5  
Contrast
normaal
reclame/nula_1000.gif
reclame/RasataHoog.gif