01-01-2010

Zelf je meel malen met een graanmolen

De lekkerste seitan en het lekkerste brood krijg je van vers gemalen meel. Meel verliest na het malen vrij snel voedingswaarde. Meel is wel een paar maanden te bewaren, maar de kwaliteit wordt niet beter. Er is een groot verschil tussen meel dat net gemalen is en meel dat al twee weken oud is.

Een goede elektrische graanmolen heb je al voor ca. 200 euro. In twee jaar verdien je de aanschaf gemakkelijk terug. Daarnaast krijg je beter brood en betere seitan.

Tarwe:

Tarwe is gemakkelijk te malen, maar het moet wel meerdere keren door de molen. De eerste keer om het graan te breken, de tweede keer om het grof te malen, de derde en eventueel vierde keer om het heel fijn te malen. Tussen de tweede en derde keer (of tussen de derde en vierde keer) kun je het meel zeven. Dan krijg je bloem of gebuild tarwemeel. De zemelen kun je in de winter aan de vogels geven.

Een kilo zeer fijn tarwemeel binnen 10 minuten is geen enkel probleem met de fidibus 21. En dat is één van de kleinste graanmolens.

Boekweit:

Boekweit is vrij zacht. In twee maalgangen krijg je een zeer fijn meel, dat heel geschikt is voor bijvoorbeeld pannenkoeken.

Rijst:

Rijst is een keihard graan en moet meerdere keren door de molen. Als je een sterkere molen neemt dan de fidibus 21 gaat het misschien wat sneller.

Ook met rijst maalt de fidibus 21 gemakkelijk een kilo binnen 10 minuten.

Welke molen?

Op websites in Duitsland worden zeer veel verschillende graanmolens aangeboden. Ik weet echt niet welke het beste is. Ik ben zeer tevreden met onze molen, maar het is de enige die ik geprobeerd heb.

Voor een goed advies welke molen voor jou het beste is, kun je beter terecht bij de gespecialiseerde leveranciers. Surf eens naar www.google.de en type "Getreidemühle" in als zoekargument. Of surf naar:

http://www.top-getreidemuehlen.de

http://www.getreidemuehle.de

 

Reacties:

 

Het verbaasd mij dat je meel meerdere keren maalt. Op de gebruiksaanwijzing van mijn graanmolen staat dat je geen meel voor de tweede maal mag malen. (hawo's easy) En boekweit is eigenlijk een zaad. Mag dat wel in een graanmolen met een steen ivm hoog vetgehalte. Ik heb met mijn nieuwe molensteen meteen problemen bij het malen van gierst en boekweit. Meel plakt vast en motor slaat daardoor vanzelf af door oververhitting. Ellie.

Bedankt voor je reactie, Ellie.

Hoe vaak je moet/kunt malen hangt af van de molen en het graan. In onze molen wordt tarwe eerst grof gemalen, daarna fijn. Soms daarna nog eens heel fijn. Mais geeft problemen als we het heel fijn proberen te malen. Dan kan het kleverig worden. Mais met tarwe kan wel heel fijn gemaald worden. Met boekweit hebben we nog nooit problemen gehad.

Andreas.

Dag dag, ik heb even gekeken op jouw link naar de fidibus (lijkt wel een Harry Potter item ha ha), welke jij voor een lage prijs hebt gekocht. Ze zijn nu wel wat duurder, zeg! Of ken jij nog een adres waar ze goedkoop zijn?

Aimee

Hoi Aimee. Ik heb die molen gekocht rond 2001. Zeker 12 jaar geleden. En hij doet het nog steeds. Zo langzamerhand wordt het wel tijd om de maalsteen te vervangen. De prijsstijging in 12 jaar valt dus wel mee.

Kennen we elkaar? Ik heb ooit een Aimee gekend.

Groetjes, Andreas.

Smakelijk eten, eet varietarisch! Andreas Firewolf.

Ik doe niet mee met anti-sociale media

Ik doe niet mee met facebook, twitter en dergelijke rotzooi vanwege de voortdurende privacy-schendingen en het anti-sociale gedrag van dit soort anti-sociale media. Anti-sociale media bevorderen autistisch en narcistisch gedrag.

Commentaar formulier

Gebruik dit formulier UITSLUITEND om te reageren op de inhoud van deze pagina of op de commentaren van anderen. Voor contact of om feedback te geven klikt u op:

 

Naam:

Vul uw internet-naam in. Deze naam kan worden gepubliceerd.

Email:

Indien u persoonlijk antwoord wilt, vul dan uw email-adres in. Dit adres wordt niet gepubliceerd of verkocht aan databases.

Commentaar:

  
 
    

Resterend aantal tekens: 5000

Antispam:

Wat is vier maal 2

 

 

Lettergrootte
1   2   3   4   5  
Contrast
normaal
reclame/nula_1000.gif
reclame/RasataHoog.gif