01-03-2007

Omega-3 kruiden mengsel

Het volgende idee is ontleend aan een tip in het boek "Vitale vetten / fatale vetten" van Udo Erasmus.

Omega-3 vetzuren zijn heel belangrijk voor de gezondheid. Ze behoren tot de essentiele bestanddelen van de voeding. Dat wil zeggen: Ons lichaam kan ze niet zelf aanmaken en ze moeten in onze voeding zitten.

Tekorten aan Omega-3 vetzuren worden in verband gebracht met hart- en vaatziekten en vele vormen van kanker. Naarmate de omega-3 vetzuren in onze voeding afnamen, nam vooral het aantal vrouwen met borstkanker toe. In vrijwel alle tumoren zijn omega-3 vetzuren afwezig.

In het vet van vissen die in koude wateren zwemmen zitten veel omega-3 vetzuren. Voor vegetariers zijn deze ongeschikt. En voor andere mensen? Als je de vis niet vers en rauw eet, gaan de meeste omega-3 vetzuren verloren tijdens het bewaren en vooral tijdens het bakken. Bovendien zit juist in het vet van vis heel veel vergif: zware metalen en PCB's. De adviezen van onze zeer wijze overheid over het veel eten van vette vis kun je misschien beter negeren.

Omega-3 vetzuren zitten vooral in lijnzaad (20%), hennepzaad (5%) en walnoten (2%). Je kunt een strooisel maken van lijnzaad, kruiden en zout. Je kunt er ook andere zaden bij doen, zoals sesamzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten. Maar je kunt dit strooisel heel slecht bewaren. Omega-3 vetzuren oxideren heel snel en maken het kruidenmengsel ranzig. Maak dit strooisel daarom iedere dag vers, vlak voor de maaltijd. Bak of kook dit mengsel niet mee maar strooi het over het eten nadat het is opgediend.

  • Per persoon 1 eetlepel lijnzaad.
  • Eventueel wat andere zaden (sesamzaad, zonnebloempitten, pompoenpitten).
  • Keukenkruiden naar smaak.
  • Zwarte of cayenne peper naar smaak.
  • Zout naar smaak.

Maal alle ingredienten tezamen in een elektrische koffiemolen. Strooi dit na het opdienen over de warme maaltijd. Als je dit mengsel dagelijks vers maakt en gebruikt wordt je stoelgang beter en verklein je de kans op hart- en vaatziekten.

Smakelijk eten, eet varietarisch! Andreas Firewolf.

Ik doe niet mee met anti-sociale media

Ik doe niet mee met facebook, twitter en dergelijke rotzooi vanwege de voortdurende privacy-schendingen en het anti-sociale gedrag van dit soort anti-sociale media. Anti-sociale media bevorderen autistisch en narcistisch gedrag.

Commentaar formulier

Gebruik dit formulier UITSLUITEND om te reageren op de inhoud van deze pagina of op de commentaren van anderen. Voor contact of om feedback te geven klikt u op:

 

Naam:

Vul uw internet-naam in. Deze naam kan worden gepubliceerd.

Email:

Indien u persoonlijk antwoord wilt, vul dan uw email-adres in. Dit adres wordt niet gepubliceerd of verkocht aan databases.

Commentaar:

  
 
    

Resterend aantal tekens: 5000

Antispam:

Hoeveel is zes gedeeld door 3

 

 

Lettergrootte
1   2   3   4   5  
Contrast
normaal
reclame/nula_1000.gif
reclame/beroep.gif