22-07-2011
Bloembakken vormen een warm en beschut plekje. Eerst stond er paksoi en mitzuna. Nu heeft Eva er brocoli en prei geplant.
De bloembakken hebben we in 2005 geplaatst als beschutting tegen de wind. Er stonden kattenkruid en aardbeienplanten in. Helaas werden de aardbeien verdrongen door het kattenkruid. Vandaag en gisteren hebben we het kattenkruid grotendeels verwijders en nieuwe aarde ingebracht. De komende maanden gaat Eva aardbeienplantjes stekken en inplanten. Hebben we volgend jaar nog meer aardbeien.
Over aardbeien gesproken: we hebben inmiddels 10,5 kg aardbeien geoogst. Deels meteen opgesmikkeld, een ander deel ligt in de diepvries. De oogst van rode, witte, zwarte en kruisbessen is inmiddels ook binnen. 6,9 kg zwarte bes, 5 kg rode bes, 6,1 kg witte bes, 2,6 kg kruisbes en 0,3 kg jostabes. De kruisbessen oogst en zwarte bessen oogst is minder dan vorig jaar, de witte en rode bessen deden het beter dan vorig jaar. De zwarte bes en de kruisbes hadden meer last van een late nachtvorst. Een kruisbes op stam voor het huis heb ik verplaatst. Hij stond teveel in de schaduw van een inmiddels enorme hazelnootboom. Voor de voordeur beginnen twee kruisbessenstruiken aardig vrucht te geven. Deze heb ik in 2009 geplant. Volgend jaar zouden ze wel eens kilo's kruisbessen kunnen gaan geven.
De tuin staat er mooi bij, ondanks de vele regen en het koude weer. De boom links is de hazelnoot, die de kruisbes op stam in de schaduw stelde. In het midden twee appelbomen en rechts een juttepeer. Links van de appelboom nog een stukje moestuin met prei en pastinaak. Pastinaak is een heerlijke wortelgroente.
Pastinaak en prei. Op de voorgrond twee kruisbessenstruiken. Links achter staat nog een courgette. Een gemakkelijke plant met veel opbrengst.
Hommels voelen zich helemaal thuis op de vele bloemen. Alleen blijven ze niet zitten voor de foto. Boven was ie net weg. Onder is het wel gelukt.
De kippen laten zich niet zo gemakkelijk fotograferen. Ze zijn voortdurend in beweging en vaak zoeken ze de schaduw op.
vlak voor Pasen hebben we vijf kuikens gekocht. Inmiddels zijn ze bijna volwassen. Nog even en ze gaan eieren leggen.
Als ik seitan maak, krijgen de kippen ook wat. Ze zijn er dol op. Vaak rent één kip met een flink stuk weg en rennen de anderen er achter aan.
De nectarines waren in de aanbieding. We hebben voldoende fruit uit eigen tuin, maar we houden ook van afwisseling. Fruit dat we niet zelf telen kopen we in het seizoen.
Recept voor vruchtenvla: Neem ca. 500 gram nectarines of andere vruchten en gooi ze in de blender. Breng dit met 400 ml kokosmelk aan de kook. Voeg suiker toe naar smaak. Zelf vinden we 50 tot 125 gram voldoende, afhankelijk van de fruitsoort. Voeg eventueel wat citroensap toe als het wat zuurder moet worden.
Maak 50 gram maizena aan met wat water, voeg dit toe en laat even koken.
Klop vier eidooiers los, zet het vuur uit en roer de eidooiers door de vla. Goed roeren en langzaam de eidooiers toevoegen. Dat voorkomt klontjes.
Laat de vla afkoelen en zet deze daarna in de koelkast voor de volgende dag. Je kunt de vla ook warm opeten. Heerlijk met een beetje slagroom of ijs.
Bak een taart of vlaaibodem blind (zonder inhoud of met als inhoud een laag erwten om de taart in vorm te houden). Laat de bodem goen afkoelen en schep er dan de nectarinevla in. Strijk af met een laag zelfgemaakte aardeien-confiture. Strooi er wat amandeschaafsel en kaneel over. Dien op met slagroom.
Recepten voor taart met vruchten en weinig suiker.
Juni begint met aardbeien. Korte tijd later volgen de zwarte bessen en daarna de rode bessen, witte bessen, kruisbessen en jostabessen. Die zijn inmiddels geoogst. Eind juni beginnen de frambozen te komen. Daar hebben we inmiddels 1,2 kg van geoogst. Begin juli komen de bosbessen en kort daarna de pruimen en de loganbessen. Daarna volgen de bramen en tenslotte de appels en peren. Van eind mei tot half oktober plukken we vers fruit uit eigen tuin en zijn we druk bezig met verwerken.
Het is niet gemakkelijk om de maan te fotograferen met een eenvoudig fototoestel. Maar het is wel een mooi gezicht, de bijna volle maan boven de uitgestrekte velden.
Een variatie op de taart van 9 juli: Taart met nectarinepudding en verse bosbessen. Als je veel fruit hebt, word je vanzelf creatief.
Recepten voor taart met vruchten en weinig suiker.
Er groeien heel mooie bloemen en planten in onze tuin. Eva heeft in voorgaande jaren bloemenzaad-mengsels uitgestooid en sommigen hebben zichzelf uitgezaaid.
We hebben ieder jaar veel bernagie, dat zichzelf uitzaait. Hommels zijn er dol op.
De bosbessenoogst gaat nog wel even door. Maar het wordt geen topoogst. In 2007 oogsten we bijna 40 kg, in 2008 ruim 20 kg en in 2009 ruim 20 kg. Vorig jaar hadden we last van een plaaginsect, dat bijna alle bloesem opvrat. Daar hebben we dit jaar tegen gespoten met Pyrethrum. Dat is een biologisch insecticide op basis van een plantenextract dat twee tot drie dagen volledig afbreekt. De planten staan er nu een stuk beter bij. Maar helaas was er een late en strenge nachtvorst, zodat de bosbessen ook dit jaar een kleine oogst geven. Maar alles bij elkaar verwachten we wel ca. 5 kg.
We zijn begonnen met zes grote struiken, die we van een teler hebben overgenomen. In 2009 heb ik vier jonge struiken bij de sloot geplant. De beginnen nu aardig wat bosbessen te geven. Ze staan daar wat beter beschut en hebben minder last van nachtvorst.
De eerste pruimen van het jaar. Als ze rijpen aan de boom smaken ze veel beter. Geimporteerde pruimen worden vaak veel te vroeg geplukt en dat komt de smaak niet ten goede. Deze zijn heerlijk sappig en zeer aromatisch.
De kippen zijn echte alleseters. Ze zijn dol op bosbessen en pruimen. Aardappelen en frambozen vinden ze wat minder. Bladeren van paardebloemen en spagetti vinden ze heerlijk.
De brocoli groeit als kool. Prei groeit veel langzamer maar kan tot laat in de winter vers geoogst worden.
Eva heeft uit zaad wat ananaskersen (Physalis peruviana) opgekweekt. Deze geven heerlijke oranje vruchten waar je lekkere taarten mee kunt maken. Helaas rijpen ze pas af als het in Nederland te koud is. We gaan ze nu uitplanten in grote speciekuipen. In september zetten we die in de schuur. Onze schuur heeft een dak van polycarbonaat-platen, zodat het er heel licht en warm is tot laat in de herfst.
De pruimenoogst wordt goed dit jaar. Het is wel erg koud en regenachtig voor juli, maar de fruitoogst heeft daar niet veel van te lijden. Alleen de frambozen kunnen er slecht tegen.
Vlak bij ons centrum ligt Midwolda en het landgoed Ennemaborg. Bij de ingang een terrein met herten, geiten, pauwen en kippen.
Verderop ligt een bos en weidegebied met een kudde wilde paarden. Hieronder wat foto's van Ennemaborg die we eerder hebben gemaakt.
Hoi Rosemary
Hele mooie naam, rozemarijn hebben we ook in de tuin staan.
Hartelijk dank voor je fijne reactie. Eva en ik zijn er erg blij mee. Er wordt weinig gereageerd op internetpagina's. Als je als webauteur weinig response krijgt, weet je ook niet wat gewaardeerd wordt, waar je meer aandacht aan kunt geven.
Negatief praten en denken over anderen is helaas een veel voorkomende gewoonte in Nederland. Vooral over mensen, die men nog nooit ontmoet heeft. Ze zijn erg bekrompen en zijn het contact met zichzelf kwijt.
Radio 100 is geloof ik al 20 jaar geleden, Talkradio een jaar of 15 geleden. Leuk dat je me daar nog van kent. Het waren leuke programma's met Willem.
Tuinieren doen we allebei graag. Andreas doet vooral de fruitbomen en struiken. Eva doet de kruiden, groenten en bloemen. Koken doen we ook allebei. Andreas maakt meestal de taartvulling, Eva de rest van de taart. En we maken zoveel mogelijk zelf.
Verhuizen? We hebben nog niets gevonden, maar we hebben nog steeds het gevoel dat we in 2012 iets anders gaan kopen. Verstandelijk geredeneerd is die kans niet zo groot, door de lage huizenprijzen momenteel in Nederland. Maar we houden er sterk rekening mee, dat het toch gewoon gebeurt.
Met de weblog gaat Andreas verder, we weten nog niet wanneer. Andreas is druk bezig met de techniek achter de website. Dat kost veel tijd.
Jij lijkt ons ook een geweldig mens, Rosemary. Het lijkt ons leuk je eens te ontmoeten.
Groetjes, Andreas en Eva
Dit formulier is UITSLUITEND om commentaar te geven op deze pagina. Wat u schrijft kan gepubliceerd worden.
Om een bericht te sturen naar Andreas Firewolf klikt u op Contact formulier
Om feedback te geven op deze pagina klikt u op:
Deze website heeft veel pagina's en veel informatie. Deze pagina geeft u informatie over hoe u door deze websites kunt navigeren.
Over de IJslandse wereldboom:
over de noordse goden en godinnen
over de Joten (vuurreuzen) en hrimthursen (ijsreuzen)
48 lessen over de werelden van het ijs, het vuur, de zee en de wind
Online raadplegen van de Runentarot
25 Runenkaarten, gebaseerd op de oude noorse Runenrij.
De kaart Ginnunga Gap: het misleidende gat, de grote leegte.
48 Wereldkaarten, gebaseerd op de werelden van Yggrdasil.
Vier keer twaalf werelden, overeenkomstig de vier elementen en hun symbolen: Schilden, Drinkhoorns, Zwaarden en Speren.
20 Klasse kaarten.
Vier keer vijf kaarten, overeenkomstig de vier elementen.
Voor ieder element de klassen Knecht, Vrije, Leider, Krijger en Aas.
Online raadplegen van de Runentarot
En we beginnen met Ginnunga-gap.
Met de Runentarot kun je inzicht krijgen:
in jezelf en in je situatie;
in de gevolgen van verschillende keuzen;
in de toekomst.
De Runentarot legt de diepste instinctieve lagen van de geest bloot. Daarvoor heeft Andreas Firewolf deze tarot ontwikkeld. De Runentarot is gebaseerd op de oude germaanse mythologie en runenmagie. Liesbeth Haring heeft deze Runentarot geschilderd.
De oude runenrij werd verdeeld in 3 ættir van acht runen. De ættir zijn afkomstig van de hemel, zij waren afkomstig van de drie nornen Urð, Róta en Skuld. In India kennen de hindoe's de drie Guna's: Tamas, Satvas en Rajas. Deze komen overeen met de drie nornen.
De Runen zijn magische tekens van de pre-Christelijke Noord-europese stammen. De oude Noorse runenrij had 24 Runen, 24 geheimen. De 18e Rune heeft twee betekenissen, dus die heb ik twee keer in de Runentarot opgenomen. Zo komen we aan 25 Runenkaarten.
In den beginne was de leegte: Ginnunga-gap, 'het misleidende gat'.
In de leegte groeide de wereldboom: Yggdrasil. De wereldkaarten komen overeen met de werelden van Yggdrasil.
Er zijn vier maatschappelijke klassen:
Knechten.
Vrijen.
Leiders.
Krijgers.
Hoi Andreas Firewolf en Eva,
Ik zat net jullie weblog te bekijken met alle foto's en die leuke stukjes die jullie erbij geschreven hebben. Kreeg vaak even een glimlach bij het lezen ervan ; soms grappige stukjes ook, handige tuin - en klus tips en heerlijke recepten. Wat zullen jullie smullen zeg, zo lekker uit eigen tuin en jullie lijken mij echt onwijs leuke mensen.
Vroeg me af of jullie van 2012 ook weer een weblog bij gaan houden. Lijkt me heel erg leuk om te lezen en de foto's te zien.
Kwam net toevallig op jullie website terecht, want een één of andere kneus op internet had Andreas af zitten zeiken en gaf deze website door op zijn pagina. Ik was wat aan het googelen omdat ik Andreas ooit eens op de radio had gehoord bij Willem de Ridder, volgens mij was dat op Talkradio of radio 100, dat ben ik vergeten. (is ook al jaren geleden dat het op de radio was) maar ik vond het een heel boeiende uitzending die ging over Germanen enzo en over die rituelen en de Ijslandse Edda. Was benieuwd of er iets op internet over te vinden was.
Toen ik op deze website stuitte vond ik het hartstikke leuk om de weblogs van al die jaren van jullie te lezen over jullie tuin bijvoorbeeld. Echt hartstikke leuk om op die foto's te zien hoe alles elk jaar steeds mooier groeit en bloeit.
Zelf hou ik ook erg van tuinieren en heb dit jaar de mogelijkheid gekregen om dat ook eindelijk te gaan doen. ( Hoe dat zo is gekomen is misschien een beetje lang, maar wel bijzonder verhaal, dat te maken heeft met wensen doen aan het universum, zoals ik dat noem , maar dat zal ik jullie besparen, want eigenlijk wilde ik gewoon even zeggen dat ik jullie weblog zo leuk vind.) Het spreekt mij ontzettend aan dat jullie ook ontzettende (eetbare) tuin en natuur liefhebbers zijn.
Ook wilde ik Andreas Firewolf nog veel succes wensen met alles wat hij doet en laat die mensen die kwaad over hem spreken maar lekker uit hun nek lullen, het slaat nergens op. Bekrompen geesten zijn het. Eva wil ik ook veel succes wensen met tuinieren en lekkere taarten en andere hapjes maken.
Hebben jullie inmiddels al een nieuw huis gevonden??? Ik las dat jullie in 2012 van plan waren te verhuizen. Misschien wel lekker een nog grotere tuin. Dat zal helemaal geweldig zijn.
Geniet van alle leuke dingen en ik hoop dat het goed met jullie gaat. Al kennen jullie mij helemaal niet eens. Gek he, en dan ineens zo'n heel bericht. Had ik gewoon even zin in , om jullie te schrijven, omdat jullie me heel leuke mensen lijken die ik al het goeds toewens en ook van die enthousiaste tuiniers zijn.(vooral Eva,toch?)
Mijn naam is trouwens Rosemary, ben 33 jaar ( op 11-11-2011 33 jaar geworden, geestig he? 3x11 is ook 33) en woon samen met ook een heel bijzonder mens. Hij is kunstschilder en wordt de Rembrandt van Beneden Leeuwen genoemd, grappig he. Was helemaal vergeten mezelf even voor te stellen, lekker beleefd he, haha. Maar goed, bij deze dan toch nog gedaan.
Een heel vriendelijke groet en geniet van alle mooie dingen in het leven, Rosemary