01-02-2009

Sjamanisme:
magische heelkunst en psychologie

Nieuwsbrief februari 2009

Wat is Shamanisme?

Het woord sjamaan komt volgens antropologen alleen voor bij de siberische nomaden. Maar vaak wordt het gebruikt voor allerlei vormen van natuur-magie. Kenmerkend is het gebruik van psychodelische drugs, zoals vliegenzwam, peyote, paddo's, etc. Tegenwoordig noemen mensen zich sjamaan, zonder ooit drugs gebruikt te hebben. Volgens de meeste antropologen ben je dan beslist geen sjamaan. Ik ben van mening, dat drugs vervangen kunnen worden door brain-machines of TRANCE-FORMATIE CD's. Drugs zijn niet noodzakelijk om in trance te raken. Maar het helpt wel om een paar keer in je leven psychodelische drugs te gebruiken. Zonder die ervaring ben je naar mijn mening geen echte sjamaan.

Een sjamaan is van oorsprong een medicijnman/vrouw van siberische nomaden. Maar het woord sjamaan wordt ook gebruikt voor mensen die in andere culturen op soortgelijke wijze werken.

 

Een sjamaan is in de eerste plaats psycholoog en socioloog. Hij/Zij zorgt voor de harmonie in de stam. Een sjamaan hoort dus thuis in een stam en zorgt voor zijn stamgenoten.

Een sjamaan is geen genezer. Een sjamaan zorgt voor samenhang en harmonie. Hij verjaagt boze geesten of zorgt ervoor, dat ze de stam niet meer schaden. Ook zorgt hij voor harmonie met goede geesten.

Er zijn wel sjamanen die OOK genezer zijn. Een sjamaan kan geneeskruiden bestuderen, naast zijn sjamanistische praktijken. Ook kan de sjamaan met rituelen leren genezen. Maar dat genezingswerk is iets wat hij/zij naast het sjamanisme doet. In de opleiding tot sjamaan zit ook een deel genezingswerk.

Het woord sjamaan kan op twee wijzen vertaald worden:

Shah Ma betekent Grote Koning.

Saman betekent samenbrengen, verenigen.

Deze twee vertalingen geven aan wat een sjamaan eigenlijk is. Een sjamaan is een koninklijk persoon die mensen en groepen verenigt, en die de harmonie in de stam in stand houdt.

 

Inwijding van een sjamaan:

In de meeste culturen worden sjamanen ingewijd door de geesten. Tijdens deze inwijding wordt het lichaam van de sjamaan in stukjes gehakt en vernietigd. Daarna scheppen de geesten een nieuw en beter lichaam. Een dergelijke inwijding zit ook in de inwijding van de Cirkel van Licht en Liefde.

Tijdens deze inwijding worden de bindingen van de sjamaan met zijn familie verbroken. Hij/Zij wordt opnieuw geboren. Zijn nieuwe familie bestaat uit geesten en sjamanen. Zijn vroegere familieleden worden vreemden, waarmee hij/zij moeilijk kan communiceren.

sjamanen en rituelen:

sjamanen brengen hun omgeving in harmonie met rituelen. Daarbij maken ze gebruik van de natuurkrachten. Vooral de krachten van de vier windstreken zijn belangrijk. Tijdens een ritueel brengt de sjamaan zichzelf in TRANCE.

De sjamanen reizen ook door de wereldboom. De Germanen noemden deze wereldboom Yggdrasil. Maar vrijwel alle sjamanistische culturen kennen een dergelijke boom, onder vele verschillende namen.

 

Sjamanen en drugs:

De siberische sjamanen gebruiken vliegenzwam (rode paddestoel met witte stippen) om in een TRANCE te komen. De Huichol indianen gebruiken Peyote (een cactus) voor hetzelfde doel. Andere sjamanen gebruiken psilo's (paddestoelen), Hawaian Baby Woodrose (zaden bevatten LSD), bilzenkruid, doornappel, etcetera.

Ik ken maar één cultuur waar de sjamanen niet veelvuldig drugs gebruiken. Dat zijn de Lakota (Sioux) indianen. Zij kwellen zichzelf op zeer pijnlijke wijze tijdens de zonnedans. Men hangt dan bijvoorbeeld de schedel van een bizon met haken aan de huid van de rug en dansen in de brandende zon, totdat de schedel valt en de huid van hun rug scheurt. Volgens mij is dit macho-gedrag schadelijker dan drugsgebruik.

De westerse cultuur is zeer bang voor drugs. Vooral Christenen wijzen drugs sterk af. Waarom? Mensen die drugs gebruiken weten, dat zij geen priesters nodig hebben. Iemand die een paar keer paddestoelen of peyote heeft genomen, weet meer van de spirituele dimensie, dan de zeer geleerde theologen en priesters, die nog nooit drugs hebben genomen. De Christelijke priesters zijn gewoon bang hun macht te verliezen. Daarom zeggen zij, dat drugs van de duivel zijn. Volgens mij is hun machtswellust duivels.

Kort geleden is er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de mystieke werking van paddo's. Dit is gepubliceerd als:

R. Griffiths, W. Richards, U. McCann en R. Jesse, 'Psilocybin can occasion mystical-type experiences having substantial and sustained personal meaning and spiritual significance', Psychopharmacology, 11 juli 2006.

zie: Mystieke paddo's

HALLUCINOGEN IN MUSHROOMS CREATES UNIVERSAL MYSTICAL EXPERIENCE

Er zijn bepaalde drugs die ik heel erg slecht vind en afwijs: tabac (nicotine), heroïne, cocaïne, opium, alcohol, valium, librium, prozac, amfetaminen, speed.

Met hash en wiet dien je ook voorzichtig te zijn. De werkzame stof (delta-9-THC) maakt je sloom en lui. Bovendien hopen de schadelijke stoffen zich op in je hersenen. Het duurt vrij lang voordat deze schadelijke stoffen uit je hersenen verdwenen zijn. Dagelijks gebruik van hash of wiet past dus (naar mijn mening) niet in het leven van een sjamaan.

 

Het is niet nodig om drugs te gebruiken.

Met onze TRANCE-FORMATIE CD's gecombineerd met een lichtbril met elektro-stimulatie kun je ook gemakkelijk in een TRANCE komen. Deze TRANCE kun je gemakkelijk afbreken. Met drugs is dat veel moeilijker.

Als je toch drugs gebruikt, doe het dan op rituele wijze. Maak je kamer of huis schoon. Ontsteek kaarsen, zet wat kristallen neer, brand wierook, etcetera. Maak een warme magische sfeer. Ga dan in bad of onder de douche en reinig jezelf. Alwis verkoopt speciale badoliën, reinigende douche-gel en magische oliën om jezelf te zalven.

Gebruik de drugs alleen of samen met gelijkgestemde mensen. Drugsgebruik op houseparties of feesten past niet in het leven van een sjamaan of tovenaar.

De doelen van drugsgebruik zijn voor een sjamaan (naar mijn mening):

  • inzicht krijgen in jezelf;
  • contact maken met de wereld der geesten;
  • het hogere in jezelf ontdekken en ontwikkelen.

Als je op deze wijze drugs gebruikt, en je doet het voorzichtig en slechts af en toe, en je vraagt vooraf bescherming en begeleiding van de goede geesten, dan zijn de resultaten meestal goed. Niettemin ben je zelf verantwoordelijk.

 

Hekserij:

In noord-west Europa werden de psychische genezers heksen en tovenaars genoemd. Hekserij schijnt afgeleid te zijn van hek-rijden: rijden op een hek. Ouder is het woord: hagzissa, zitten op een haag. In het oud noors heet een heks: myrk-rida, rijdster in het duister. Volgens aanhangers van Wicca is het engelse woord witch afgeleid van wicca, hetgeen wijze zou betekenen. Volgens 'The Universal English Dictionary' is het afgeleid van wicked, iemand die opzettelijk het slechte doet. Dat lijkt mij waarschijnlijker. Heksen zijn vooral sterke vrouwen, die weloverwogen hun eigen gang gaan. Daarbij laten ze zich niet onderdrukken door de normen en waarden van Christelijke mannen, die ze als enige recht het aanrecht willen geven en ze daaraan willen vastketenen. Dit autonome gedrag is volgens veel Christenen 'slecht', zeker wanneer een vrouw zich autonoom gedraagt. Zo beschouwt is het goed om slecht te zijn.

Het idee dat heksen 's nachts rondrijden komen we overal in noord-west Europa tegen. Het rijden op een bezemsteel is slechts één van de vele variaties op het rijden. Het rijden duidt op actieve beweging: er op uit trekken. Dat het vooral 's nachts gebeurt, duidt op verbondenheid met de maan en het dromen. Hekserij heeft dan ook veel te maken met maanmagie, dromen, intuïtie en schemerig bewustzijn. In de hekserij is dan ook geen heldere lichte filosofie als bij de zonnereligie's zoals het Christendom. Bij hekserij ligt de nadruk meer op ervaren en doen en minder op theoretiseren en filosoferen.

 

Magische heelkunde:

De meeste heksen en tovenaars houden zich vooral bezig met genezen. Sommigen leggen de nadruk op kruiden en fysieke genezing. Anderen houden zich bezig met psychische en psycho-sociale genezing: harmonie met jezelf en met je omgeving.

Hoe werkt magie:

Een magisch ritueel werkt, maar niet altijd zoals je wilt. De vraag of magie werkt, sla ik over.

Voorbeeld:

Jan heeft weinig zelfvertrouwen en wil verkering met Marie. Marie ziet Jan wel zitten, maar durft niet op hem af te stappen. Jan doet een magisch ritueel om verkering te krijgen met Marie. Na afloop van het ritueel gelooft Jan, dat hij een goede kans maakt. Jan gaat naar Marie en ze krijgen verkering. Het ritueel heeft gewerkt.

Zou het ritueel ook zo werken, als Marie een afkeer heeft van Jan? Is het mogelijk om mensen te betoveren en met magie te dwingen? Is magie een soort hypnose op afstand? Sommige mensen geloven van wel. Atheïsten en wetenschappers wijzen dit meestal af.

Is het te bewijzen, dat het ritueel ook werkt om mensen te betoveren en te dwingen? Een dergelijk experiment vind ik ethisch dubieus.

Als het mogelijk is om mensen met magie te dwingen en te betoveren, mag je er dan gebruik van maken? Naar mijn mening niet. Ik vind het dwingen van mensen onjuist. Daarbij maakt het niet uit of je het met fysiek geweld, verbale intimidatie, economische afpersing of met magie doet.

 

Genezers van de wereld:

sjamanen, medicijnmensen, heksen en tovenaars maken allen gebruik van nauw verwante methoden, technieken en symbolen. Men kijkt diep in zichzelf, transformeert zichzelf en daarna treedt men naar buiten met autoriteit. Dat laatste heeft in het verleden gebotst met priesters van patriarchale religies (Christendom, Islam, Jodendom, etc.) Men heeft de natuurlijke genezers eeuwenlang vervolgd en verketterd. Pas in de laatste 20 jaar is er ruimte voor ons om opnieuw naar buiten te treden.

 

 

Met Licht en Liefde, Andreas Firewolf

Korte auto-biografie

 

 

 

reclame/groenepolitiek_rabo7.gif

 

Promoot ons !!!

Vindt u deze pagina leuk? Geef de link dan door aan je vrienden.

Ik doe niet veel met twitter of facebook. Maar voel je vrij om over deze pagina te twitteren. Of zet een link naar deze pagina op je facebook pagina, als je die hebt.

 

Mijn facebook pagina is Andreas-Firewolf, mijn linkedin pagina andreas-firewolf. Als je een connectie wilt via sociale media, dan kan dat daar.

 

Geen spionage

Op deze site vind je geen cookies of javacript voor spionage.

Vrijwel alle websites hebben 'google analytics' en knoppen voor facebook, twitter, et cetera. Deze technieken werken meestal met javascript. Nog voor je kunt kiezen voor of tegen 'cookies', sturen deze javascripts je gegevens naar facebook, google et cetera. De Oost-duitse Stasi droomde niet eens over zulke mogelijkheden om mensen helemaal in kaart te brengen.

Op deze website worden dergelijke technieken niet gebruikt. Hier wordt je privacy niet geschonden.

 

Commentaar formulier

Dit formulier is UITSLUITEND om commentaar te geven op deze pagina. Wat u schrijft kan gepubliceerd worden.

Om een bericht te sturen naar Andreas Firewolf klikt u op Contact formulier

Om feedback te geven op deze pagina klikt u op:

 

 

Gebruik dit formulier UITSLUITEND om commentaar te geven op de inhoud van deze pagina of op de commentaren van anderen.

Voor het doorgeven van taalfouten of fouten in feiten: Klik op "Feedback geven".

Als u wilt reageren op deze pagina, vul dan de volgende velden in.

Schermnaam:

Schermnaam is de naam die anderen zien. Voor extra veiligheid is het beter wanneer uw schermnaam anders is dan uw gebruikersnaam. Minimaal 3 characters. Toegestane tekens: hoofdletters, kleine letters, cijfers, spatie, - en _

Email:

Indien u persoonlijk antwoord wilt, vul dan uw email-adres in. Dit adres wordt niet gepubliceerd of verkocht aan databases.

Commentaar of vraag:

Resterend aantal tekens: 5000

Antispam:

Indien u een mens bent, vul dan deze vraag correct in.

Wat is negentien min 6

Contrast
normaal
Lettergrootte
1   2   3   4   5  

 

Login

Wie en wat is Firewolf ?

 

firewolf/bos2.jpg

 

Beknopte autobiografie van Firewolf.

Contact formulier

Navigeren op deze websites

Deze website heeft veel pagina's en veel informatie. Deze pagina geeft u informatie over hoe u door deze websites kunt navigeren.

Yggdrasil

Over de IJslandse wereldboom:

Wie en wat is Firewolf

firewolf/bos2.jpg

Firewolf aangaande spirituele onderwerpen

Videos met en over Firewolf

Firewolf aangaande wetenschap en spiritualiteit

firewolf/ANDREAS.JPG

Consulten, workshops en begeleiding

log2021/DSCF6850.JPG

Ons centrum: Alfheim

Hier kun je in foto's zien hoe ons centrum zich sinds 2004 ontwikkeld heeft.

Wie en wat is Firewolf ?

 

firewolf/bos2.jpg

 

Beknopte autobiografie van Firewolf.

Een andere kijk op fundamentalisme

Om jezelf te leren kennen en jezelf te veranderen, dien je terug te gaan naar je diepste fundamenten.

De aarde is "de parel van het Universum"

Hier vind je een gedicht over Moeder Aarde.

Universele Verklaring van de Rechten van de Mens

Volledige tekst van deze verklaring.

Ontwikkeld door Nul-A Computers