01-01-2010

Sjamanisme: magische heelkunst en psychologie

 

Wat betekent het woord: Sjamaan of Shaman ???

Het woord shamaan komt volgens antropologen alleen voor bij de siberische nomaden. Maar vaak wordt het gebruikt voor allerlei vormen van natuur-magie. Kenmerkend is het gebruik van psychodelische drugs, zoals vliegenzwam, peyote, paddo's, etc. In de NewAge wereld noemen mensen zich shamaan, zonder ooit drugs gebruikt te hebben. Volgens de meeste antropologen ben je dan beslist geen shamaan. Ik ben van mening, dat drugs vervangen kunnen worden door brain-machines of TRANCE-FORMATIE CD's. Drugs zijn dus niet noodzakelijk om in trance te raken.

Een shamaan is van oorsprong een medicijnman/vrouw van siberische nomaden. Maar het woord shamaan wordt ook gebruikt voor mensen die in andere culturen op soortgelijke wijze werken.

Een shamaan is in de eerste plaats psycholoog en socioloog. Hij/Zij zorgt voor de harmonie in de stam. Een shamaan hoort dus thuis in een stam en zorgt voor zijn stamgenoten.

Een shamaan is geen genezer. Een shamaan zorgt voor samenhang en harmonie. Hij verjaagt boze geesten of zorgt ervoor, dat ze de stam niet meer schaden. Ook zorgt hij voor harmonie met goede geesten.

Er zijn wel shamanen die OOK genezer zijn. Een shamaan kan geneeskruiden bestuderen, naast zijn shamanistische praktijken. Ook kan de shamaan met rituelen leren genezen. Maar dat genezingswerk is iets wat hij/zij naast het shamanisme doet. In de opleiding tot shamaan zit ook een deel genezingswerk.

Het woord shamaan kan op twee wijzen vertaald worden:

  • Shah Ma betekent Grote Leider.
  • Saman betekent samenbrengen, verenigen.

Deze twee vertalingen geven aan wat een shamaan eigenlijk is. Een shamaan is een vooraanstaand persoon die mensen en groepen verenigt, en die de harmonie in de stam in stand houdt.

 

Inwijding van een sjamaan

In de meeste culturen worden shamanen ingewijd door de geesten. Tijdens deze inwijding wordt het lichaam van de shamaan in stukjes gehakt en vernietigd. Daarna scheppen de geesten een nieuw en beter lichaam. Een dergelijke inwijding zit ook in de Cirkel van Licht en Liefde

Tijdens deze inwijding worden de bindingen van de shamaan met zijn familie verbroken. Hij/Zij wordt opnieuw geboren. Zijn nieuwe familie bestaat uit geesten en shamanen. Zijn vroegere familieleden worden vreemden, waarmee hij/zij moeilijk kan communiceren.

 

Shamanen en rituelen:

Shamanen brengen hun omgeving in harmonie met rituelen. Daarbij maken ze gebruik van de natuurkrachten. Vooral de krachten van de vier windstreken zijn belangrijk. Tijdens een ritueel brengt de shamaan zichzelf in TRANCE.

 

Sjamanisme en de wereldboom of boom des levens

De shamanen reizen ook door de wereldboom. De Germanen noemden deze wereldboom Yggdrasil. Website Yggdrasil. Vrijwel alle sjamanistische culturen kennen een dergelijke boom, onder vele verschillende namen. En meestal gaat het om 9 of 10 werelden.

De germaanse boom Yggdrasil heeft drie wortels en een stam. Deze gebieden komen overeen met de vier elementen. Volgens sommige bronnen heeft Yggdrasil 9 werelden. Sommige Asatru-aanhangers houden daar aan vast. Maar er is ook geschreven: "Odin gooide Hal in Niflhal en gaf haar heerschappij over negen werelden." Het lijkt er op, dat de oude germanen in ieder van de vier gebieden negen werelden zagen.

In de cursus Brochure Yggdrasil: de ijslandse wereldboom gaan we uit van vier keer 11 werelden, plus in het centrum de fysieke aarde als viervoudige wereld. Daar komen de vier elementen tesamen.

 

boom_kl.gif

 

Hoe werkt magie ???

Een magisch ritueel werkt, maar niet altijd zoals je wilt. De vraag of magie werkt, sla ik dus over.

  • Voorbeeld:
    Jan heeft weinig zelfvertrouwen en wil verkering met Marie. Marie ziet Jan wel zitten, maar durft niet op hem af te stappen. Jan doet een magisch ritueel om verkering te krijgen met Marie. Na afloop van het ritueel gelooft Jan, dat hij een goede kans maakt. Jan gaat naar Marie en ze krijgen verkering. Het ritueel heeft gewerkt.

Zou het ritueel ook zo werken, als Marie een afkeer heeft van Jan? Is het mogelijk om mensen te betoveren en met magie te dwingen? Is magie een soort hypnose op afstand? Sommige mensen geloven van wel. Atheïsten en wetenschappers wijzen dit meestal af.

Is het te bewijzen, dat het ritueel ook werkt om mensen te betoveren en te dwingen? Een dergelijk experiment vind ik ethisch dubieus.

Als het mogelijk is om mensen met magie te dwingen en te betoveren, mag je er dan gebruik van maken? Naar mijn mening niet. Ik vind het dwingen van mensen onjuist. Daarbij maakt het niet uit of je het met fysiek geweld, verbale intimidatie, economische afpersing, juridisch geweld (advocaten en rechtszaken) of met magie doet.

 

Genezers van de wereld

Shamanen, medicijnmensen, heksen en tovenaars maken allen gebruik van nauw verwante methoden, technieken en symbolen. Men kijkt diep in zichzelf, transformeert zichzelf en daarna treedt men naar buiten met autoriteit. Dat laatste heeft in het verleden gebotst met priesters van patriarchale religies (Christendom, Islam, Jodendom, etc.) Men heeft de natuurlijke genezers eeuwenlang vervolgd en verketterd. Pas in de laatste 20 jaar is er ruimte voor ons om opnieuw naar buiten te treden.

Sjamanen zijn in de eerste plaats genezers van de wereld. Zij brengen harmonie en heelheid in hun omgeving. Wanneer iets gebroken is, is het niet heel meer. Dan is het stuk, ziek, beschadigd. Door gebroken dingen heel te maken, keert de gezondheid terug. Sjamanen brengen heelheid in de gemeenschap en in hun omgeving door inzicht en door rituelen.

 

 

Met Licht en Liefde, Andreas Firewolf

Korte auto-biografie

 

 

 

reclame/groenepolitiek_rabo8.gif

 

Promoot ons !!!

Vindt u deze pagina leuk? Geef de link dan door aan je vrienden.

Ik doe niet veel met twitter of facebook. Maar voel je vrij om over deze pagina te twitteren. Of zet een link naar deze pagina op je facebook pagina, als je die hebt.

 

Mijn facebook pagina is Andreas-Firewolf, mijn linkedin pagina andreas-firewolf. Als je een connectie wilt via sociale media, dan kan dat daar.

 

Geen spionage

Op deze site vind je geen cookies of javacript voor spionage.

Vrijwel alle websites hebben 'google analytics' en knoppen voor facebook, twitter, et cetera. Deze technieken werken meestal met javascript. Nog voor je kunt kiezen voor of tegen 'cookies', sturen deze javascripts je gegevens naar facebook, google et cetera. De Oost-duitse Stasi droomde niet eens over zulke mogelijkheden om mensen helemaal in kaart te brengen.

Op deze website worden dergelijke technieken niet gebruikt. Hier wordt je privacy niet geschonden.

 

Commentaar formulier

Dit formulier is UITSLUITEND om commentaar te geven op deze pagina. Wat u schrijft kan gepubliceerd worden.

Om een bericht te sturen naar Andreas Firewolf klikt u op Contact formulier

Om feedback te geven op deze pagina klikt u op:

 

 

Gebruik dit formulier UITSLUITEND om commentaar te geven op de inhoud van deze pagina of op de commentaren van anderen.

Voor het doorgeven van taalfouten of fouten in feiten: Klik op "Feedback geven".

Als u wilt reageren op deze pagina, vul dan de volgende velden in.

Schermnaam:

Schermnaam is de naam die anderen zien. Voor extra veiligheid is het beter wanneer uw schermnaam anders is dan uw gebruikersnaam. Minimaal 3 characters. Toegestane tekens: hoofdletters, kleine letters, cijfers, spatie, - en _

Email:

Indien u persoonlijk antwoord wilt, vul dan uw email-adres in. Dit adres wordt niet gepubliceerd of verkocht aan databases.

Commentaar of vraag:

Resterend aantal tekens: 5000

Antispam:

Indien u een mens bent, vul dan deze vraag correct in.

Wat is vier maal 2

Contrast
normaal
Lettergrootte
1   2   3   4   5  

 

Brochure Yggdrasil, een cursus van 12 delen, met 48 meditatie-CD's, transpersoonlijke psychologie en jungiaanse psychologie op basis van IJslandse mythologie
Login

Wie en wat is Firewolf ?

 

firewolf/bos2.jpg

 

Beknopte autobiografie van Firewolf.

Contact formulier

Navigeren op deze websites

Deze website heeft veel pagina's en veel informatie. Deze pagina geeft u informatie over hoe u door deze websites kunt navigeren.

Yggdrasil

Over de IJslandse wereldboom:

Wie en wat is Firewolf

firewolf/bos2.jpg

Firewolf aangaande spirituele onderwerpen

Videos met en over Firewolf

Firewolf aangaande wetenschap en spiritualiteit

firewolf/ANDREAS.JPG

Consulten, workshops en begeleiding

log2021/DSCF6850.JPG

Ons centrum: Alfheim

Hier kun je in foto's zien hoe ons centrum zich sinds 2004 ontwikkeld heeft.

Wie en wat is Firewolf ?

 

firewolf/bos2.jpg

 

Beknopte autobiografie van Firewolf.

Een andere kijk op fundamentalisme

Om jezelf te leren kennen en jezelf te veranderen, dien je terug te gaan naar je diepste fundamenten.

De aarde is "de parel van het Universum"

Hier vind je een gedicht over Moeder Aarde.

Universele Verklaring van de Rechten van de Mens

Volledige tekst van deze verklaring.

Ontwikkeld door Nul-A Computers